home home > budo > katori shinto ryu Katori Shinto ryu kanji

Welkom op de Katori Shinto ryu bladzijden van Kobudo Venlo

Katori iaijutsu bij zonsondergangTenshin Shoden Katori Shinto ryu, 天真正伝香取神道流, is een school uit Japan die al sinds de 15e eeuw bestaat. Wat deze stijl onderscheid van andere scholen is dat ze door de eeuwen heen vast hebben gehouden aan hun technieken en geen andere scholen hebben geabsorbeerd. Het is een zwaardvechtschool (kenjutsu), maar van oudsher was het een echte bujutsu ryu; een school waar je alles geleerd werd wat je van krijgskunst moest weten.

Ik zou hier natuurlijk een overzicht van achtergrond en geschiedenis van het Katori Shinto ryu kunnen geven. Maar deze staan al uitgebreid op internet, op de sites van Erik Louw en mijn collega, Cees Janssen. Ik heb Cees' site hier aangehaald; je kunt de tekst hier lezen.

Oude scholen, of ze nu zwaardvechten onderwezen, of ongewapend vechten (voorlopers van jiujutsu), of speervechten, hadden allemaal, als 'beroepsonderwijs' hun eigen vakkenpakket. Zo zijn er zwaardvechtscholen waar bijvoorbeeld 'zwemmen met harnas aan' of 'zelfverdediging met waaier' tot het pakket behoorde, naast natuurlijk verschillende 'vakken' die betrekking hadden op zwaardtechniek. Ook bestond er veel overlap: als zwaardvechtschool werd bij de Tenshin Shoden Katori Shinto ryu bijvoorbeeld ook ongewapende zelfverdedigingstechnieken onderwezen, terwijl er veel gespecialiseerde 'jujutsu'-scholen bestonden. En er zijn verschillende oude jujitsu scholen die aan gevorderde leerlingen geheime technieken met wapens onderwezen, bijvoorbeeld met ketting. Tenshin Shoden Katori Shinto ryu onderwijst ook kodachi (wakizashi, kort zwaard), wat tevens een vak was bij een aantal naginata scholen.
Voor een overzicht van alle wapens en vakken die binnen de Tenshin Shoden Katori Shinto ryu werden onderwezen, het curriculum, klik hier.

Als je zwaardvechten traint bij de Katori Shinto ryu, is het natuurlijk handig om te begrijpen wat er gezegd wordt. "Nee, je moet niet ontwijken naar Shin no kamae, maar naar Hidari gedan kamae." Om te helpen bij het leren van de namen van de eerste en meest voorkomende houdingen met zwaard bij het Tenshin Shoden Katori Shinto ryu, is er een speciale oefenpagina: klik hier.

Katori Shinto ryu ko gasumi Toen ik Wado karate begon te trainen in 1986, was het moeilijk om informatie te vinden. Internet bestond niet (ongelofelijk nu!) en de Venlose bibliotheek had één boekje over Shotokan karate, wat ik ook zo uit had. Nu worden er dagelijks nieuwe pagina's, foto's en filmpjes geupload, zo onder handbereik vanachter m'n bureau, waar ik vroeger treinreizen voor moest maken. Om het nog makkelijker te maken, heb ik een aantal filmpjes van kata (in het Katori worden kata 'kajo' genoemd) die we trainen, verzameld. Klik hier

Binnen het Yugen Budo nemen we examens af voor Katori. Net als bij veel andere budodisciplines (jodo, iaido, sommige aikidoscholen) gaan we uit van het systeem ikkyu-shodan-nidan-etc. Oftewel je begint als 'witte bander', dan doe je een 'bruine band-examen' en daarna je eerste dan examen. De exameneisen die we hanteren voor het Katori vind je hier.
 

Link:

Ga verder naar:
Curriculum: wapens en vakken in het Katori Shinto ryu - Standen - Beeldmateriaal - Exameneisen Yugen Budo Katori Shinto ryu

Katori Shinto ryu omote no bo


Laatste update van deze pagina: 14 May 2011
 

Zoek je info over
Kobudo in Venlo?  

 

 
Facebook LinkedIn RSS